Hargita magazin 2012.11.29.

Közzétette: . Kategória: Hargita Magazin, Műsorok. Dátum: 03. dec, 2012

Erőss zsolt: soha nem haragszom a hegyre

Idén is sokan voltak kíváncsiak Erőss Zsolt expedíciós beszámolójára. A székelyföldi származású hegymászó már egy jó ideje minden évben körbe utazza Erdélyt, hogy megossza élményeit rajongóival. Ezúttal a kudarccal végződő, tragédiától sem mentes Annapurna expedícióról szólt a vetítettképes előadás.

 

Fontos döntések a tanácsülésen

Együttműködés a gyergyószentmiklósi önkormányzattal a műjégpálya biztonságos működéséhez szükséges munkálatok elvégzésében, a Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósíthatósági tanulmánya, a Csíksomlyón létesítendő sípálya építésének támogatása – többek között ezekben a kérdésekben döntött november 26-án Hargita megye Tanácsa Gyergyótölgyesen tartott havi ülésén.

 

Népszerű a Pénzidomár vetélkedő

Több mint 6o középiskolás csapat nevezett Erdély különböző pontjairól a Sapientia EMTE, az OTP Bank Románia és Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusa által meghirdetett pénzügyi és gazdasági vetélkedőre. A Pénzidomár nevet viselő verseny iránt tanusított hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a zsűri, a tervezett 8 helyett, 16 csapatot jutattott tovább a döntőbe.

 

Szerződés a közbirtokosságoknak

8 Hargita megyei közbirtokosságokkal írt alá szerződést az erdők értékének növelése témában kiírt pályázat támogatásáról a Központi Fejlesztési Régió. Az eseményre Csíkszeredában került sor, Tánczos Barna szenátorjelölt kezdeményezésére.

 

Nagy versmondás Csíkszeredában

Több száz iskolás szavalta el egyszerre József Attila, a Szondi két apródja című versét a csíkszeredai Szabadság téren. A Nagy Versmondás elnevezésű villámcsődület több éves hagyományra tekint vissza Magyarországon, ezúttal a szavalási mozgalmat Székelyföld nagyobb városaiban is megszervezték.

 

Támogatás a csángók oktatásáért

Hargita megye Tanácsa következetesen támogatja a moldvai csángó magyarok csíkszeredai tanulmányait. Idén 55 fiatal bentlakási költségeit állják, ami mintegy 20 ezer lejbe kerül. A finanszírozási szerződést november 27-én írták alá a megyeházán.

 

A gyergyói lódoktor

Dr. Székely Lehel gyergyószentmiklósi állatorvos nagy tekintélynek örvend a lovak, ebek, cicák és egyéb hobbyállatok gyógyászaként. Ha igénybevételét vesszük alapul, a nap 24 órájából 25-öt dolgozhatna. A gyergyói igavonók és versenylovak állandó orvosa, gyógyítója.

Comments are closed.