Székelyföld magazin 2012.10.10

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 09. okt, 2012

Az adás tartalmából:

MARADNAK A BEVÁLT RECEPTNÉL
Maradtak a bevált receptnél: nem igazán vannak új arcok a Hargita megyei RMDSZ jelöltek között. Továbbra is Antal István lehet Udvarhelyszék RMDSZ-es parlamenti képviselője, dr. Verestóy Attila is újabb mandátumot vállalna. Régi ismerősök a gyergyói, csiki jelöltek is.

FIATALOK HARGITA MEGYÉBEN 2020
Konferenciát rendeztek október 5-én a csíkszeredai megyeházán Fiatalok Hargita megyében 2020 címmel Hargita megye ifjúsági stratégiája megtervezésének első lépéseként. A jövő év júniusáig elkészítendő új stratégia a még az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt kidolgozott régit váltaná, amely 2013-ig érvényes.

ÜNNEPELT A SAPIENTIA
A magyar köztársaságnak, illetve Orbán Viktornak mondott köszönetek jegyében telt el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen marosvásárhelyi campusában tartott Egyetemi Nap. A magyar kormányfő megállapodást írt alá a Sapientia és a Partiumi Keresztény Egyetem vezetőivel az erdélyi magyar felsőoktatás fejlesztéséről.

BETHLEN GÁBOR A BETHLEN-NEGYEDBEN
Egyszerre két rendezvénynek adott otthont szombaton a Bethlen lakótelepi Dávid Ferenc tér: leleplezték a nemrég elkészült szökőkút díszét, a Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet ábrázoló domborművet, ugyanakkor itt került sor a harmadik alkalommal megszervezett Székelyudvarhelyi Fúvóstalálkozóra is.

ÖNKÉNT NEPÁLBA
Néhány hetes önkéntes munkára gondoltak, de három év nepáli tartózkodás lett belőle. Szabó Attila és Szabó Csilla rövid időre hazalátogattak, hogy önkénteseket toborozzanak, illetve orvosi segítséget, gyógyszereket gyűjtve térhessenek vissza Nepálba.

FORR A MISEBOR
Régi hagyomány szerint minden évben a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola papnövendékei szüretelik le az érsekség 14 hektáron elterülő szőlőjét. A kispapok kora reggel indulnak a szőlőbe és nagy gonddal szedik le az ősrégi szőlőtőkék termését, amelyből aztán misebor érlelődik.

SZÉKELY TERMÉKEK SEREGSZEMLÉJE
Székely termékek mustrájának ad otthont a sportcsarnok melletti futballpálya. A délelőtti megnyitót követően az érdeklődők vasárnapig estig tekinthetnek be a rendezvényre, ahol mintegy 40 termelő és kézműves kínálja portékáját. Vadhúsok, borkülönlegességek, szörpök, lekvárok, festett bútorok, sajtkészítmények mind-mind megtalálhatók a felhozatalban. A rendezvény az őszi vásár égisze alatt a Hargita Megyei Tanács szervezésében zajlik.

Hozzászólok

You must be Bellépés to post a comment.