Székelyföld Magazin 2012.11.14.

Közzétette: . Kategória: Műsorok. Dátum: 15. nov, 2012

A mai magazinban szó lesz egy szokatlan helyszínen tartott koncertről, búcsúzunk Páll Lajos festőművésztől, és nem feledkezünk meg a téli kirándulásokról sem.

Ingyenes méhnyakrák-szűrés
Elkezdődött az ingyenes méhnyakrák-szűrési országos kampány Romániában, melyre 25 és 64 év között minden nő jogosult. A szűrési programban a háziorvosok mozgósítóként, de – szándékuktól függően – akár vizsgálóként is részt vehetnek. Hargita megyében tavaly 59 nőnél diagnosztizáltak méhnyakrákot.

Koncert a Súgó barlangban
A gyergyószentmiklósi Gyilkostó Adventure Egyesület és egy muzsikusokból álló társaság összefogásának eredményeként kamarazene-hangversenyt rendeztek a Súgó-barlangban. A barlangot illetően az Egyesület idén több nyertes pályázatot tudott megvalósítani, ezért arra gondoltak, hogy egy felejthetetlen rendezvénnyel köszönik meg a támogatásokat.

Guttenberg követi Leonardo da Vincit
Hétvégén zárt a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum eddigi legnagyobb kiállítása. A Leonardo da Vinci zseniális találmányai című tárlatot több mint tizenkétezren látták, főként a régióból. Az intézmény vezetője a sajtónak úgy értékelt: a kiállítás elérte a kitűzött célt, hiszen sikerült megismertetni tevékenységüket és ezáltal a múzeum pozícióját is erősítették Udvarhelyen és a környéken.

In memoriam Páll Lajos
Örök búcsút vettek Páll Lajostól. A neves korondi festőművész, költő pénteken, november 9-én Székelyudvarhelyen hunyt el. Az erdélyi művészet és irodalom öntörvényű alkotója 75 éves volt, távozásával az egyetemes magyar kultúrát érte pótolhatatlan veszteség. A képzőművészt órakor Korondon a kalondai katolikus temetőben helyezték örök nyugalomra.

Színes téli kirándulások
Színes utazási ajánlatokat kínálnak a turisztikai irodák a téli időszakban is. Az ünnepek előtt a kirándulni vágyókat karácsonyi vásárok várják. A karácsony és szilveszter pedig rendhagyóan is eltölthető, exotikus országok várják a turistákat.

Helyi termékek, helyi intézményekbe
Helyi termékekkel látja el a város oktatási – és egészségügyi intézményeit a Caritas által működtetett Átalvető, így garantált az, hogy minőségi áruhoz jutnak az érintettek. Ma délelőtt az Eszterlánc napközi és a Tamási Áron Gimnázium jutott friss termékekhez.

Tulajdonjogi hercehurca
Még mindig vitatott a részben leégett radnóti Kornis–Rákóczi–Bethlen kastély tulajdonjogi viszonya. Az Erdély Római Katolikus Státus Alapítvány több pert is indított, hogy visszaszerezze az ingatlant. Bár ezekben még nem született döntés, november 10-étől nekilátnak a leégett bástyák tetőszerkezetének újraépítéséhez.

Mennyiért melegedhetünk?
Szerdától gyakoriak lesznek az éjszakai mínusz fokok. Így egyre nagyobb szükség van fűtésre. Annak jártunk utána, hogy milyen fűtési lehetőségek vannak és mi mennyibe kerül.

Comments are closed.