Szekelyföld Magazin 2012.11.7.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 07. nov, 2012

A mai Székelyföld Magazinban szó lesz többek között az alternatív választási küszöbről, műemlékvédelemről, és helyi termékek vándorkiállításáról.

Alternatív választási küszöb
Első alkalommal juthatnak be képviselők és szenátorok az alternatív választási küszöb függvényében Romániában. Eszerint azok a pártok is parlamenti képviselethez juthatnak, amelyek nem érik el az 5%-os küszöböt, de hat képviselője és három szenátora megszerzi a voksok többségét.

Központosították a tej-kifli programot
Központosította a kormány az iskolai tej-kifli programot Romániában, a közbeszerzési eljárást csak a megyei önkormányzatok bonyolíthatják le. Ezzel hátrányba szorultak a helyi termelők, sok iskolában rossz minőségű tejet és kiflit kapnak a gyermekek.

“Felújított” műemléképületek
A napokban kezdték el a székelyudvarhelyi városközpont egyik régi épületének a felújítását. A tetőzet újjáépítésének látványa több városlakóban és önkormányzati képviselőben kételyeket ébresztett: tiszteletben tartja-e az egykori Koncz patika jelenlegi tulajdonosa a műemléképület eredeti jellegét?

Székely ló. Újratenyészthető?
„A székely ló nem havasi teherhordó állat volt, hanem hátas- és hámos ló. Magas főtartással és magas lépéssel járt, jól ügetett és vágtatott.” – állítják a székely ló újratenyésztése érdekében mozgalmat indító lószerető székelyföldiek. Kezdetben aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy felmérjék milyen az ügy támogatottsága.

www.azevpraxisa.hu – elismerés a családorvosoknak
Idén is megjutalmazzák a Kárpát medence legjobb családorvosait. Az év praxisa a Kárpát-medencében elnevezésű versenyen a pácienseknek kell egy-egy a háziorvosukhoz kötődő történettel jelöléseket tenniük a www.azevpraxisa.hu portálon, november végéig.

Jubilál az erdélyi riport
Tíz éves évfordulóját ünnepeli az Erdélyi Riport. A hetilap jubileuma alkalmából „Magunk közt, közös dolgainkról” címmel szervezett estet a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Riport Kiadó Marosvásárhelyen.

Országjáró kiállítás
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Marosvásárhelyen állomásozott a Magyar Termék Nagydíjas Pályázatok vándorkiállítása. A hangsúlyt az erdélyi, székely, egyszóval a helyi termékek népszerűsítésére, illetve a határokat átívelő üzleti kapcsolatok kialakítására fektették.

Comments are closed.