A népviseletek használata és fontossága Hargita megyében címmel zajlott előadás-sorozat december 17-én a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában, amelyet Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezett. A megye különböző régióiból meghívott előadók hagyományos népviseletüket mutatták be, de a résztvevők egy néptánccsoport, valamint egy kórus előadásának is a szem- és fültanúi lehettek. Zonda Erika, a Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóság vezetője elmondta, hogy a megyei tanács idén másodszor, külön programmal támogatta a megyében tevékenykedő hagyományőrző csoportok munkáját, főleg abban, hogy ne sorozatban gyártott, autentikus népviseletet készíttessenek maguknak.
A számadatok ismertetése után a különböző vidékekről érkező egyesületek vezetői mutatták be térségük népviseletét. György Katalin az András Alapítvány képviseletében mutatta be a félcsíki női népviseleteket. Őt Károly Veronika, a csíkmenasági Repülj Madár Egyesület vezetője követte a színpadon, aki elmondta, hogy az idei kiíráson 14 női hagyományos csizmára pályáztak, ezt meg is nyerték. Portik Gabriella, a gyergyószárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület képviseletében beszélt a változatos gyergyói népi öltözködésről. Mint mondta, a pályázati kiírásnak köszönhetően kezdtek kutatásba, és találtak több mint 20 hagyományos népviseletet a faluban, amelyek alapján egy helyi szövőnő és egy gyergyóremetei varrónő segítségével készültek el az egyesület tagjainak ruhái.
A Maroshévízi Kulturális Központ nevében Ciubuca Dan Viorel két népviseletbe öltözött fiatal segítségével mutatta be a várhegyi, salamási és galócási népviselet motívumait. Köszönetét fejezte ki a megyei tanácsnak, mivel a program nagy segítséget jelentett számukra: például a juhbőrből készült mellények díszítése nagyon drága lett volna, ha önerőből kellett volna kifizetniük. Zongor Irma, a Bögöz Községért Egyesület képviselője is bemutatta vidéke népviseletét, kiemelve, hogy a népviselet-támogatási programnak köszönhetően 12-12 iskolás korú fiúnak és lánynak készülhetett hagyományos ruha, ami azért is nagy segítség, mert a gyerekek nagy része nehéz szociális körülmények között nevelkednek.
A felszólalókat a Pipacsok Néptáncegyüttes tagjai követték a színpadon, akik először sóvidéki, majd marosszéki táncokat mutattak be. Ezután dal következett, a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar karácsonyi énekeket adott elő. A fellépés végén Orosz Pál József karnagy felkérte a jelenlévőket, hogy kapcsolódjanak be az éneklésbe, így a Mennyből az angyal dallamával zárult a találkozó.

Comments are closed.