Elkezdődött a 33. Régizene Fesztivál

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 12. júl, 2013

2013. július 11-14 között zajlik Csíkszeredában a 33. Régizene Fesztivál. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál indulásának 2010-ben volt a 30. évfordulója. A fesztivál kezdeményezésében kiemelkedő szerepet vállalt a Barozda, illetve a Kájoni együttes. Csíkszereda nem véletlenül vállalta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenélés felkarolását, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629-1687). A régizenét, a mindenkori szervezők, letűnt korok – a középkor, a reneszánsz és a barokk kor – zenei alkotásaiként értelmezik, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő.
A fesztivált a diktatúra idején 1986-89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével. 2005-től a Hargita Megyei Kulturális Központ a szervezője az eseménynek. Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek előadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedőbb európai mesterei.
2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának. A ’80-as évek fesztiváljainak arculatát Mérey András képzőművész tervezte. Az ő emlékének adózva a szervezők a fesztivál emblematikus figurájának választották a fuvolás kisfiút.

A fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizene Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal. Idén vasárnap, július hetedikén kezdődött el a VI. Régizenei Nyári Egyetem.

Tánctanulás, mesterkurzusok, tudományos előadások és közös muzsikálás szerepelt a VI. Régizenei Nyári Egyetem programján. A jövő héten rajtoló régizene-fesztivál előrendezvénye vasárnap kezdődött a hallgatók regisztrációjával, a hivatalos megnyitóval és a tanárok bemutatkozásával, az első kurzusokkal és az első zenekari próbákkal. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában zajló foglalkozások pénteken érnek véget a hallgatók és az előadók koncertjével. Kilenc mesterkurzuson sajátíthatják el a historikus muzsikálás és éneklés fortélyait a VI.

Tudományos előadások is elhangzottak, így kedden 16.00 órától Széplaki Zoltán A furulya és a fuvola történetének párhuzamai témakörben értekeztek; szerdán 16.00 órától Csörsz Rumen István tartotta meg előadását Pálóczi Horváth Ádám és az Ötödfélszáz énekek (1813) címmel, csütörtökön ugyancsak 16.00 órától Szabó Mária a Sepsiszentgyörgyi Kottás Kéziratról (1757) beszélt.
A hallgatók számára a nap közös tánccal indult, a kolozsvári Szabó Anikó barokk táncokat oktatott a nyári egyetem résztvevőinek. Kísérők: Paul Alexandru Cristian (Brassó), Miklós Noémi és Kostyák Csengeri Zsuzsa (Kolozsvár), fordítók: Elena Maria Şorban (Kolozsvár), Hanke Katalin (Brassó).

Comments are closed.