Élsportolókat díjaztak

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 25. szept, 2013

Egymillió dollárnyi összeget csoportosítottak át Hargita Megye Tanácsa költségvetésében a tanácsi testület szeptember 24-i, keddi soros ülésén, módosítva az idei beruházási listán. Borboly Csaba elnök elmondása szerint az átirányított összegeket olyan beruházásokra fordítják, amelyeket még idén meg lehet valósítani, és azok a fejlesztések, amelyektől most átcsoportosítottak, nem maradnak befejezetlenül, hanem jövőre folytatják. A megyeelnök példaként említette, hogy a módosítás lehetővé teszi többek között az útépítés folytatását Mindszent és Csíkszentgyörgy, a Peszente-tető és Énlaka, valamint Románandrásfalva és Kissolymos között, továbbá a nehéz körülmények között tanuló gyerekek helyzetének javítását is. Az elöljáró a kalákamozgalmakra hivatkozva arra kérte a helyi közösségeket, vezetőket, hogy közösen oldják meg a helyi problémákat, például a megyei tanács építőanyagot tud biztosítani iskola rendbetételéhez, és együtt, valamennyi érintett hozzájárulásával olcsóbban megoldható a probléma, mint ha megbíznak egy céget a kivitelezéssel.

A tanácsülés elején Hargita megye élsportolóit díjazták Hargita Megye Tanácsa Keresztes Lajos- és Pro Civitate-díjával. Utóbbi elismerésben részesült Suciu Simion tájfutó, edzőjét, Csúcs Andrást edig a Keresztes Lajos-díjjal tüntették ki. Keresztes Lajos-díjat kapott továbbá Papp Róbert-Flórián, a Csíkszeredai Sportklub dzsúdósa, illetve Albu Botond és Sinka Szabolcs edző, Búzás Dorottya biatlonista és edzői, Márton Simon és Gecse Izabella, valamint Imre Emil gyorskorcsolyázó és Bogyó Mária edző vehette át.

A Keresztes Lajos- és a Pro Civitate-díjat Hargita Megye Tanácsa a kiemelkedő eredményeket elérő sportolóknak adományozza.

A szeptemberi ülésen elfogadták Hargita megye kulturális stratégiáját, amelyet a Regionális és Antropológiai Kutatások Központja készített a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ felkérésére. A stratégia főbb célkitűzései között szerepel a térségi fejlesztéspolitikai folyamatba való integrálódás, aktív szerepvállalás a térségi modernizációs, versenyképességi és munkaerő-piaci folyamatokban, a térségi, kistáji és lokális identitások megerősítésében és megjelenítésében (vonzerőnövelés, desztináció-építés) vállalt szerep növelése, az életminőség javítása, a kulturális javakhoz és szolgáltatásokhoz való lakossági hozzáférés biztosítása, továbbá a társadalmi kohézió erősítése és a társadalmi részvétel fokozása. A dokumentum elfogadását követi a stratégia gyakorlatba ültetése, egy cselekvési terv kidolgozása.

Comments are closed.