Producătorii de lapte din zona Odorhei și Cristur, în număr de aproape 600, s-au asociat într-o afacere inedită: în urma discuțiilor și activităților de organizare care au durat aproximativ doi ani, au reușit achiziționarea fabricii de produse lactate care s-a închis în anul 2010, iar astfel s-au creat aproximativ 100 de noi locuri de muncă fapt concretizat prin creșterea veniturilor din zonă. Crescătorii de bovine din zona Cristur și Odorhei, membrii Asociației agricole Târnava Mare și ai composesoratelor, prin împrumut bancar, respectiv prin finanțare din partea Consiliului Județean Harghita și a Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria, s-a reușit achiziționarea fabricii de lapte din Cristuru-Secuiesc, iar astfel fermierii au devenit proprietari ai fabricii de mare capacitate de prelucrare a laptelui și din simpli producători de lapte s-au transformat în  fabricanți și comercializatori de produse lactate.

Investiția în valoare de aproximativ 500 de mii de euro, a fost urmată de una cu o valoare asemănătoare, din care s-au achiziționat utilaje și autovehicule de transport, iar acestora le-a succedat punerea în funcțiune din luna decembre a anului 2012.

Laptele prelucrat în cadrul fabricii de la Cristuru-Secuiesc, este achiziționat doar de la fermierii locali. Numărul de capete de animale ale crescătorilor de bovine din zonele Cristur și Odorhei este diferit: există persoane care au una, două vite în gospodărie, există și persoane care au în stânele din jurul localităților, zeci de animale.

Fermierii – fie că mulg la fermă, sau în grajd, cu mașini specializate sau manual – oferă o mare atenție calității laptelui: înainte de fiecare muls, prelevează probe de lapte de la fiecare vacă în parte.

După muls, bovinele din gospodărie se alătură ciurdei comunale și sunt mânate pe pajiștile din împrejurimile comunei, unde stau până la înserare. Acesta este secretul laptelui și a produselor lactate de la fabrica din Cristuru-Secuiesc: laptele animalelor de pe pajiștile locale este mai gustos, mai sănătos, decât laptele animalelor ținute în grajd și furajate cu nutrețuri.

După activitățile specifice de muls, fermierii duc laptele la centrele de colectare locale. Aici, după prelevarea de probe, este verificat laptele proaspăt.

De la aceste centre locale, mașinile fabricii transportă la sediu cei 10-15 mii de litri de lapte zilnic. Din rezervoarele de lapte în primă fază se pasteurizează și verifică acesta.

Urmează prelucrarea laptelui. Se fabrică unt, șase sortimente de cașcaval, printre acestea și cașcavalul afumat, brânzeturi sărate și maturate, smântână.

Fabrica de la Cristuru-Secuiesc este unică în țară, deoarece este o cooperativă, ceea ce înseamnă că toate activitățile, începând de la colectare și până la valorificare, se află în mâinile cooperativei. Produsele sunt speciale și datorită faptului că în timpul prelucrării nu se folosește  nici un fel de aditiv sau potențiator de aromă.

Este o premieră înființarea fabricii de la Cristuru-Secuiesc prin asocierea fermierilor care sunt membri ai Asociației Agricole Târnava Mare – prin susținerea Consiliului Județean Harghita, printre altele, deoarece în cercul fermierilor din România nu a existat până în prezent o astfel de inițiativă. Producătorii de lapte din zonă, vor fi interesați de acum înainte și de prelucrarea laptelui dar și de comercializarea produselor rezultate, iar investiția reprezintă sursă de venit pentru aproximativ 600 de familii și posibilitate de afirmare și rămânere pe teritoriile natale. Investiția de un milion de euro este una unică în sfera fermierilor din județul Harghita. Produsele fabricate la Cristuru-Secuiesc, au nu numai o calitate remarcabilă, ci prin achiziționarea lor cumpărătorii intră în posesia unor produse gustoase, fabricate fără folosirea aditivilor.

 

 

 

Comments are closed.