Nyergestető, 2013. március 15.

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 15. márc, 2013

A télies időjárás ellenére több százan emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra a Nyerges-tetőn. Az ünnepen felszólalók beszédeikben arra emlékeztettek, melyek a ma élő és a jövőbeli generációk szabadságának zálogai, hogyan küzdhet jogaiért a 21. században is a magyarság.
Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke az összefogás fontosságát emelte ki, amelyre minden társadalmi szinten egyre nagyobb szükség van. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy mindenkinek folytatnia kell a munkát a saját életterén.

A szabadságért, jogainkért, szimbólumainkért, a magyar nyelvhasználatért nem csak 1848-ban kellett megküzdeni, hanem ma is, a 21. században.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke két fő üzenetet fogalmazott meg 165 évvel az 1948-49-es szabadságharc után, miszerint a harcot ma, a 21. században is meg kell vívnunk. Bár nem ágyúkkal és kardokkal, de küzdeni kell azért, hogy a kivívott jogainkat megőrizzük, anyanyelvünket szabadon használhassuk. A napjainkban zajló küzdelemben a legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha magyar magyar ellen fordul.

Bár a 165 évvel ezelőtt lezajlott szabadságharc nem végződött győzelemmel, a márciusi ifjak elszántsága, szabadság iránti vágya ma is inspirálja az embereket.

A megemlékezést a történelmi egyházak rangos képviselői áldották meg, majd a csíkszentmártoni Bojzás néptáncegyüttes ünnepi előadását tekinthették meg a jelenlévők.

Comments are closed.