Önerőből kell megoldani, amit csak lehet

Közzétette: . Kategória: Műsorok. Dátum: 11. nov, 2013

Változó szociálpolitika – Hogyan tovább? címmel szerveztek konferenciát november 8-án a csíkszeredai megyeházán, a Sikeres Székelyföld fórumsorozat részeként. Jelen voltak szociális tevékenységet folytató intézmények és szervezetek képviselői, valamint önkormányzati vezetők. Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika programokért és alárendelt intézményekért felelős vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket. Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy Kovászna Megye Tanácsa szintén fontosnak tartja a hátrányos helyzetű személyek magas szintű támogatását, és Háromszéken is hasonlóképpen működik a szociális hálózat, mint Hargita megyében. Arra hívta fel a civilszervezetek figyelmét, hogy alulról jövő kezdeményezésekre van szükség, amelyeket Kovászna Megye Tanácsa felkarolhat és európai uniós támogatásokat szerezhet. A fórum résztvevőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte. Kifejtette, hogy Bukarestből mostanában csak pénzcsökkentésre lehet számítani, ezért a székelyföldieknek önerőből kell megoldaniuk, amit csak lehet, összefogással, kalákában, hiszen mindehhez gazdag emberi és természeti erőforrással rendelkeznek. A Gergely Orsolya egyetemi adjunktus által moderált fórumon Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja vitaindítójában az együttműködés lehetőségeinek, fokozatainak keresését emelte ki.

Orbán Árpád az Élő Szövet Egyesület részéről tartott előadást A székely (szociális) hálószövés címmel. Az egyesület tagjai sikertörténetnek tartják Székelyudvarhely szociális fejlesztési stratégiáját, és úgy látják, sok jó példa van Székelyföldön, de „ezek a szigetek össze kell érjenek”, és az erőforrásokat jobban össze kell hangolni, közösen cselekedve. Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság helyettes vezetője ismertette a háromszéki intézményes szociális hálót. Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a közösségek önellátó képességéről beszélt. Kijelentette: vissza kell térni a természethez, az élhető struktúrához, a Teremtőhöz, s vissza kell állítani a családok problémamegoldó képességét. Ezt követően Olasz Katalin a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Máréfalván létrehozott Összefogás házát mutatta be. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a Hargita megyei szociális hálót ismertette.

Összegzésében Biró A. Zoltán dékán rámutatott: nincs gazdája az állami és a civil szereplők közti kapcsolat fenntartásának; az együttműködésnek kell legyen egy menedzsere.

 

Comments are closed.