Országos premiernek számít a létrehozott tejfeldolgozó üzem

Közzétette: . Kategória: Műsorok. Dátum: 07. okt, 2013

Nem mindennapi vállalkozásba fogott közel hatszáz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely környékén élő tejtermelő család: kétéves szervezés, tárgyalás, előkészítés után sikerült megvásárolniuk a 2010-ben bezárt keresztúri vajgyárat, ami közel száz új munkahelyet és a jövedelem növekedését jelenti a térség lakóinak. A Keresztúr és Udvarhely környéki szarvasmarhatartókat, érdekvédelmi egyesületeiket és közbirtokosságokat tömörítő Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet a tagdíjakból, bankhitelből, valamint Hargita Megye Tanácsa és a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával megvásárolta a keresztúri vajgyárat, így a gazdák tulajdonosai lettek egy nagy kapacitású tejfeldolgozó üzemnek, és egyszerű tejtermelőkből tejfeldolgozókká és tejtermék-értékesítőkké váltak.

Borboly Csaba, elnök, Hargita Megye Tanácsa

A közel 500 ezer eurós adásvételt még egy ugyanekkora értékű fejlesztés – gép- és szállítóeszköz-vásárlás – követte, utána 2012 decemberétől pedig beindulhatott a termelés.

atmó: dobozolás 5282

A kersztúri gyárban feldolgozott tejet csak helyi gazdáktól vásárolják fel. A Keresztúr és Udvarhely környékén tevékenykedő szarvasmarhatenyésztők állatállománya változó: van, aki egy-két állatot tart háztáji gazdaságában, van, akinek tucatnyi állata legel a települések közelében fekvő esztenákon.

A gazdák – ha farmon, ha istállóban, ha géppel, ha kézzel végzik a fejést – odafigyelnek a tej minőségére: minden fejést megelőzően próbát vesznek minden egyes állat tejéből.

A fejést követően a háztáji gazdaságokban tartott szarvasmarhák is csatlakoznak a falu csordájához és a közeli legelőkre hajtják őket, ahol estig legelnek. Ebben van a keresztúri tejgyár termékeinek titka: a szabad ég alatt, hegyi legelőkön táplálkozó állatok teje ízletesebb, egészségesebb lesz, mint a zárt istállókban, tápokon felnövő társaiké.

A fejéseket követően a gazdák a településükön levő csarnokokba viszik a tejet. Itt – mintavétel után – ellenőrzik a friss tejet.

A csarnokokból a vajgyár autói szállítják a keresztúri üzembe a napi 10-15 ezer liter tejet. A tartálykocsikból gyárba érkező tejet előbb pasztörizálják, ellenőrzik.

Ezt követően elkezdődik a tej feldolgozása. Vajat, hatféle sajtot, köztük füstölt, sós és érlelt sajtféléket, tejfölt készítenek.

Országos szinten egyedinek számít a székelykeresztúri gyár, hiszen szövetkezeti tejfeldolgozó, ami azt jelenti, hogy a tej begyűjtésétől az értékesítésig minden a szövetkezet kezében van. De termékek azért is különlegesek, mivel feldolgozásuk során nem használnak semmiféle adalékanyagot vagy ízfokozót.

A Keresztúr környéki gazdákat tömörítő Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet által – többek között Hargita Megye Tanácsának támogatásával – létrehozott tejfeldolgozó üzem országos premiernek számít, hiszen Romániában a gazdák körében még nem volt példa ilyen összefogásra. A térség tejtermelői ezentúl a feldolgozásban és így az előállított termék értékesítésében is érdekeltek lesznek, a beruházás mintegy 600 gazdacsaládnak jelenthet biztos megélhetést és lehetőséget, érvényesülést a szülőföldön. Az egymillió euró értékű befektetés nem mindennapi lépés Székelyföld gazdatársadalmában. A keresztúri gyárból kikerült termékek nemcsak kiváló minőségűek, de megvásárlásukkal garantáltan ízletes, adalékok nélkül készült tejtermékhez jut a vásárló.

Comments are closed.