Rendkívüli tanácsüles 2013.06.03.

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 04. jún, 2013

Az E-kormányzás nevű projektről szóló határozattervezeteket fogadtak el Hargita Megye Tanácsa június 3-i, hétfői rendkívüli ülésén. Az európai uniós finanszírozású, az Ágazati Operatív Program keretében támogatott projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének létrehozása, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok gyorsítása.

Ennek részeként 12 on-line közszolgáltatás állna az állampolgárok részére, így lehetővé válna az internet segítségével történő ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyítené.

Petres Sándor, alelnök, Hargita Megye Tanácsa

A rendkívüli ülés összehívása a pályázat benyújtásának június 5-i határideje miatt indokolt. A három pályázat értéke egyenként több mint másfél millió euró.

Egy másik határozat elfogadásával az idei faluképvédelmi programra különítettek el 12 ezer lejt. Az összeg egy részével az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaságot támogatják a Nemzetközi Építéstudományi Konferencia (ÉPKO) szervezésében. A rendezvény minden évben neves építészek részvételével zajlik. Egy másik része a költségeknek a faluképvédelmi felmérésről szóló kiadványok terjesztésére vonatkozik. A program célja az, hogy tudatosítsa a lakosságban, milyen értékes építészeti örökségnek van a birtokában; Hargita Megye Tanácsa ennek megőrzésére szeretne ösztönözni, hogy minél többen óvják, felújítsák a tulajdonukban lévő régi épületeket, mondta el Birtalan József alelnök.

Az utolsó napirendi pontnál a korrupcióellenes ügyészség kérésére a testület határozatban fogadta el a választ, mely szerint Hargita Megye Tanácsának, rosszul kivitelezett munkálatok miatt, folyamatban levő polgári peres eljárások tárgyát képező kártérítési igénye van cégekkel szemben, és kéri, hogy az ügyészség vegye figyelembe ezt a büntetőjogi eljárás során. A továbbiakban a megyei tanács alkalmazkodni fog kártérítési igényével a bíróság meghozandó jogerős ítéletéhez.

Comments are closed.