Robinwood Plus konferencia

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 29. aug, 2013

Csíkszeredában szervezték meg a Robinwood Plus nemzetközi projekt utolsó előtti konferenciáját, amelyen az erdőgazdálkodással kapcsolatos eddigi tapasztalacserék, találkozók eredményeit mutatták be. A hatékony erdőgazdálkodásról, a fafeldolgozásról és kapcsolódó területekről szóló, európai uniós finanszírozású Robinwood Plus rendezvényén képviseltették magukat az olasz és a finn partnerek, valamint jelen voltak székelyföldi önkormányzatok és szervezetek részéről is. A projekt romániai résztvevője Hargita Megye Tanácsa, amelynek részéről Birtalan József alelnök és Balla Péter projektmenedzser köszöntötte a résztvevőket. Az alelnök szerint szükség van ilyen témájú nemzetközi tapasztalatcserékre, mert a segítségükkel kialakítható egy hatékony erdőgazdálkodás, amely hosszú távon megélhetést biztosíthat a helybélieknek.

Birtalan József alelnök, Hargita Megye Tanácsa

A rendezvényen jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is. Korodi fontosnak nevezte, hogy az erdőből ne csak a kereskedők nyerjenek, hanem azok is, akiknek az életterét meghatározza, és ne csak a nyersanyagot tekintsük jövedelemforrásnak, hanem az erdőből származó összes erőforrást, természetesen a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok figyelembevételével. Tánczos szerint új kezdet tanúi vagyunk, amikor a székelység ismét kezébe veszi a sorsát, ugyanis több évtized után sikerült a román államtól az erdőket visszavenni és azokat majdnem száz százalékban menedzselni, ezért a politikus úgy látja, csakis a helyi közösségtől függ, hogy unokáinknak lesz-e erdejük, vagy sem.

Tánczos Barna, szenátor

Roberta Casapietra a vezető partner, az olaszországi Liguria tartomány képviseletében érkezett Csíkszeredába. Bemutatta a projektet, amely hivatalosan 2010 januárjában indult, teljes időtartama 48 hónap, idén decemberben ér véget. Összköltségvetése 3 063 463,56 euró, ezt részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta, részben pedig a partnerek. A Robinwood Plus résztvevői – Hargita Megye Tanácsa, Liguria tartomány, Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország), Kainuu Regionális Tanácsa (Finnország) és Calabria tartomány (Olaszország) – tapasztalatcserék által törekedtek a partner régiók közti fejlettségi szintkülönbségek kiegyenlítésére. A Robinwood Plus öt alprojektjét már lebonyolították, e nemzetközi pályázatok eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jutott támogatáshoz: Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Madéfalva, Oroszhegy, Szentegyháza. Casapietra az eredmények között említette, hogy idén júniusban az Európai Bizottság elé terjesztették a partnertalálkozók során kidolgozott javaslatcsomagot az erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, erdei turizmus, biodiverzitás, biomassza felhasználása és környezeti nevelés témakörében.

Norocel V. Nicolescu, a brassói Transilvania Egyetem professzora Az erdők multifunkcionális szerepe címmel tartott előadásában adatokkal szolgált Románia erdeiről, illetve erdős területeiről, a tulajdonjogi helyzetről, a fából és más erdei gyümölcsökből készült termékekről, a vonatkozó törvényekről. A professzor szerint egyszerűsíteni kell az erdészeti törvényen, az erdőgazdálkodásra vonatkozó szabályozásokat hozzá kell igazítani a különféle tulajdonosi formákhoz, az érintetteket sokkal inkább be kell vonni az erdőgazdálkodási tervek előkészítésébe, és ösztönözni kell a magánerdő-tulajdonosi társulások létrehozását.

Csibi József, Madéfalva Község Polgármesteri Hivatalának projektmenedzsere az Elwood alprojektet mutatta be, amelynek témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, költségvetése pedig 58 620 euró volt. Madéfalva önkormányzata ezáltal a hagyományos famegmunkálást népszerűsítette a helyi fiatalok körében, valamint tapasztalatcserét szervezett a projektpartnereknél: a Perigordi Regionális Parkban, valamint az Aveto Természeti Parkban és a Portofino Parkban.

A projekt résztvevői a találkozó második napján közös kiránduláson vettek részt. Ennek keretében meglátogatták a Szent Anna tót, a Mohos tőzeglápot, jártak Homoródfürdőn, Máréfalván, Zetelakán és Székelyvarságon.

A Robinwood Plus keretében a következő, egyben utolsó találkozót a projektpartnerek az olaszországi Liguria tartományban tartják októberben.

 

Comments are closed.