Sikeres szakmai találkozó Csíkszeredában

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 28. okt, 2013

Sikeres szakmai találkozó Csíkszeredában

Kerekasztal-beszélgetéssel zárult október 25-én este a Szakmai napok a közigazgatásban elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett. A szakmai találkozó csütörtökön a Decentralizációs műhelymunkával kezdődött.

A térség projektjeinek kiállítása
Péntek délelőtt plenáris üléseken 35 hazai és külföldi egyetemi professzor ismertette a területrendezési, gazdasági és társadalmi fejlesztés területén végzett kutatásaik eredményét. Délben projektkiállítás nyílt a megyeháza oszlopcsarnokában, melynek anyagát Szabó Barna megyemenedzser ismertette. Huszonkét oszlopon láthatók azok a projektek, amelyek a 2007-2013-as időszakban európai uniós támogatással valósultak meg. Megtekinthetők Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak, a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport Egyesületnek, a Soros Oktatási Központnak, a Csík Leader Helyi Akciócsoportnak, a G10 – Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportjának és Madéfalva Önkormányzatának munkaprogramjai. Hargita Megye Tanácsának projektjei közül kiállításra kerültek a Csíkszeredai Megyei  Sürgősségi Kórház Járóbeteg-szakellátó részlegének felújítása, a 123A megyei út, a Salvamont – hegyi turizmus korszerűsítése Hargita megyében, az inkubátorház és szociális épületek felújítása.

„Centrum vagyunk a periférián”
Péntek délután a megyeháza márványtermében közel 30 hazai és külföldi akadémikussal, szakemberrel beszélgetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csák László területfejlesztési szakember, Tánczos Barna szenátor és Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. A kerekasztal-beszélgetés témája a fejlesztéspolitika volt.
A megyeelnök kifejtette: ahhoz, hogy érvényesüljön a regionális tudomány térségünkben, hogy az önkormányzati szektor, megyéink, városaink, kistérségeink felismerjék a regionális és területfejlesztési tudományok fontosságát, együttgondolkodásra van szükség.
Csák László hozzászólásában annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy fontos egy térség számára, hogy döntéshozóik együttműködjenek a szakemberekkel, nyitottak legyenek a javaslatokra. Ennek a találkozónak is ez lehet a legnagyobb eredménye, mondta.
Ehhez a véleményhez csatlakozott Tánczos Barna is, mint mondta, meg kell hallgatni a szakma álláspontját, és ezt kell megpróbálják a politikusok gyakorlatba ültetni. Egy térség minden irányú fejlődése attól függ, hogy mennyire tud élni ezekkel a lehetőségekkel, fejtette ki a szenátor.
Sógor Csaba a hosszútávú tervezés fontosságáról és annak megtérülő eredményeiről beszélt. Példaként az oktatás és az egészségügy területét hozta fel, mint mondta, nagyobb hangsúlyt kellene kapjon a szakoktatás, a gyakorlati képzés.

A jelenlevők egyöntetűen arról fejtették ki véleményüket, hogy fontos a szakmai álláspontokra való odafigyelés, és hogy a sikeres fejlesztéspolitika szempontjából elengedhetetlen a különbözö szakterület összehangolása. Végül Csák László összegzésével zárult a kerekasztal-beszélgetés, aki eredményesnek ítélte meg a szakmai találkozót.

Comments are closed.