Székely termék konferencia

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 13. márc, 2013

A Székelyföldön előállított termékek és szolgáltatások népszerűsítésének összehangolása érdekében Hargita Megye Tanácsa 2010 szeptemberében párbeszédet indított a Székely termék védjegy és más kezdeményezések kivitelezőivel, és megbeszélték a különböző védjegyekhez kapcsolódó legfontosabb kérdéseket. A folyamat eredményeként mára több, mint száz termelő szerezte meg a védjegyet termékeire, vesz részt a havi rendszerességgel szervezett Hagyományos és helyi termékek vásárán. Folytatásként a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara március 13-án konferenciát szervezett, amelyen ismertették a Székely terméket, valamint más védjegyeket, megosztották tapasztalataikat, továbbá lehetőség nyílt azon termelőknek és vállalkozóknak a bemutatására, akik már haszonélvezői az említett kezdeményezések valamelyikének. A konferenciát Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitották meg.

A konferencia keretében 21 új termelő és vállalkozó vette át a Székely Termék védjegyet.

A védjegyet Székelyföldön bejegyzett és ott működő termelők és vállalkozók kaphatják meg, akiknek célja a hagyományok ápolása ás továbbvitele. Az általuk készített élelmiszereknek, ipari és kézműves termékeknek helyi alapanyagokból kell készülniük, a védjegy igénylőinek vállalniuk kell, hogy piaci igények esetén részt vesznek a megrendelt termékmennyiség legyártásában. A védjegy elnyerése semmilyen anyagi költséggel nem jár, az igénylő nevezési lap alapján jelentkezik, ezt követően a Bíráló Bizottság megvizsgálja a nevezett terméket és – ha megfelel a feltételeknek – odaítéli a Székely termék védjegyet.

A védjegyhasználatra jogosultak listája a szekelytermek.ro honlapon található meg – hangzott el a konferencián. Az érdeklődők a havi vásárokon ismerhetik, vásárolhatják meg a székely termékeket. Legközelebb március 22-én és 23-án tartanak vásárt Hagyományos Székely Termékek Tavaszi Vására néven Csíkszeredában a Megyeháza oszlopcsarnokában reggel 9 és délután fél 4 között. A közelgő húsvéti ünnepekre való készülődés jegyében a vásáron lesz tojásfestés, hagyományos mesterségek bemutatója, táncház és táncoktatás gyerekeknek, valamint kisállat-kiállítás is.

 

Comments are closed.