Székelyföld Magazin 2013.01.09.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 10. jan, 2013

A mai magazinban szó lesz a karácsonyt lezáró ünnepkörről, kolduló romákról és többek között a kovácsmesterségről is.

A mezőgazdaság éve?
Jobb mezőgazdasági évre számítanak a szakértők, mint amilyen 2012-ben volt. A gazdák idén is igényelhetnek különböző támogatásokat, tanácsadásokon vehetnek részt, és úgy tűnik, az időjárás is mellettük áll majd.

Csobbanás a jeges Marosba
Ötödik alkalommal ugrottak bele a Maros jeges vizébe Marosvásárhelyen. A próbálkozók között egyelőre több a sportember, mint a vallásos meggyőződésből fürdőző. A kezdeményezők azonban vízkereszt-napi hagyományt akarnak teremteni a csobbanásból.

Terveznek a civilek
A civil szervezetek, egyesületek 2012-ben is odaadással végezték munkájukat, amit rendszerint különböző projektekkel, kezdeményezésekkel színesítettek. Ez idén sem lesz másképp, hisz mind a Caritasnál mind a Cemonál rengeteg tervvel várták az új évet.

Idéntől kötelező az e-recept
Idéntől már csak elektronikus formában írhatnak fel ártámogatott gyógyszereket a háziorvosok. Az elektronikus vénykiadást tavaly júliusban vezették be. Mostanra kötelezően az e-receptek kerültek forgalomba. Az első napok nem mindenhol indultak zökkenőmentesen.

Kihalófélben lévő mesterség
Néhány éve kihalófélben levő mesterségnek kiáltották ki a kovácsot, most viszont egyre többen keresik Székelyföldön a lovak patkolásában jártas szakembert. A tapasztalat azt mutatja, hogy kovácsra mindig lesz szükség.

Kolduló romák
Mivel lejárt a szerződése a Székelyudvarhely főterét örző-védő cégnek, újra megjelentek a kolduló gyerekek a város utcáin. A legnagyobb gondot az jelenti hogy nemcsak kéregetnek, hanem inzultálják a járókelőket.

Nő vezeti az Udvarhelyi Fiatal Fórumot
Új vezetője van az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak. A több mint két évtizedes ifjúsági szervezet élére most először választottak nőt, Vass Orsolya, korábbi alelnök személyében.

Zsetonnal a kórház területére
Változik az autós belépés módja a székelyudvarhelyi kórházban, mától megkezdték a nemrég felszerelt rendszer beüzemelését. Az új rend révén napokon belül csak zseton, vagy mágneses kártya használatával állomásozhatnak a gépkocsik az intézmény területén.

Comments are closed.