Székelyföld Magazin 2013.01.16.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 17. jan, 2013

Több aktuális és érdekes témával várjuk a Székelyföld Magazin nézőit a képernyők elé: székelyföldi csapatok is indulnak az idei Budapest- Bamakó rallyn,  egyszerűsödik az intézményvezető óvónők  munkája és kedvezményekre jogosító diákigazolványt kaphatnak a székelyföldi diákok.

Székelyek Afrikában
Székelyföldi csapatok is indulnak az idei Budapest-Bamakó kalandversenyen, aminek a végállomása idén a portugál gyarmat, Bissau lesz. A magyar fővárosból induló rallyra túra- és versenykategóriában lehetett nevezni. Ez utóbbiban  6 gyergyószentmiklósi fiatalember két terepjáróval vág neki január 25-én a Nyugat Afrikai kalandnak.

Helyi támogatás
Nemzetiségtől függetlenül igényelhetik a Székelyföldön tanuló diákok a SIC Card nevű diákigazolványt. A kártya amellett, hogy igazolja a diákstátuszt, kedvezményekre jogosítja fel a 7 és 35 év közötti fiatalokat.

Korcsolyapálya a járdákon
Az enyhe délelőtti felmelegedés és az azt követő fagyok miatt korcsolyapályává  vált több járdaszakasz. Ez számos csonttörést és ficamot eredményez, mind a fiatalok, mind pedig az idősek körében.

A vallásszabadság ünnepe
“A hit Istennek ajándéka és hitéért senki el nem marasztalható,” mondta ki a Tordai Országgyűlés 445 évvel ezelőtt, január 13-án. A Magyar Unitárius Egyház a vallásszabadság kihirdetésének évfordulóján ünnepi megemlékezést szervezett Tordán és Kolozsváron.

Hegyimentők nélküli sípályák
Nem teljesít mostantól szolgálatot a Madarasi Hargita sípályáin a Harmont Hegyimentő Egyesület, mivel a pálya üzemeltetője nem kötött szerződést velük. A hegyimentők azt mondják: ebben a szezonban gyakorlatilag ingyen dolgoztak, és elhatározták magukat, hogy amíg nem lesz írásos megállapodás, nem végeznek mentéseket.

Visszatérhetnek az óvónők a vezetéshez
Egyszerűsödik az intézményvezető szerepet betöltő óvónők munkája. Egy új miniszteri rendelet értelmében mégsem kell teljes katedrával tanítaniuk. A változtatást Bartolf Hedwig, Hargita megye főtanfelügyelője is pozitívan értékelte. Úgy véli, a minisztérium döntése ezúttal a minőségi munka javát szolgálja.

Magyarul csak helyesen, szépen
Legyen rendőrség a politia! Magyarul is felcímkézett székely anyavárosról álmodik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete. A “Magyarul csak helyesen, szépen!” program kezdeményezőinek célja, hogy a magyar nyelv törvény adta, igényes használatára sarkallják a lakosságot, a közintézményeket illetve a helyi cégeket, termelőket, kereskedőket.

Tervekből nincs hiány
Új és folytatásra váró tervekből sincs hiány a székelyudvarhelyi Művelődési Háznál, mondta az intézmény ideiglenes vezetője, Elekes Gyula, akinek a múlt év végén lejárt szerződését, több más intézményvezetőhöz hasonlóan egyelőre tavaszig hosszabbította meg a fenntartó Polgármesteri Hivatal.

Comments are closed.