Székelyföld Magazin 2013.03.06

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 07. márc, 2013

Egyéves születésnapját ünnepli a Székelyföld magazin- tavaly márciusban indult az adás! A mai magazinban beszámolunk a székelyudvarhelyi örmény klubról, a Hungexpóról, ahol természetesen Székelyföld is képviseltette magát és nem feledkezünk meg a hamarosan kezdődő Terra Siculorum elnevezésű nemzetközi klasszikusgitár fesztiválról sem.

Örmény klub Székelyudvarhelyen
Nincs olyan örmény, aki nem ért az üzlethez – tartja a mondás. A Székelyudvarhelyi Örmény Klubot mégsem csupán üzletemberek látogatják. Tanárok, orvosok, mérnökök, zenészek és egyszerű munkásemberek gyűlnek össze havonta a magyar nyelven, ám örmény szellemiségben zajló előadásokon, koncerteken vagy éppen kulináris eseményeken. Bár mindössze két éve működik, a Székelyudvarhelyi Örmény Klubnak máris közel ötven tagja van.

Színház az egész világ
Harmadik alkalommal szervezték meg a diákszínjátszók találkozóját Gyergyószentmiklóson. Az iskoláink tehetségei című rendezvény célja a színjátszás népszerűsítése volt, ugyanakkor lehetőséget teremt a fiatal színjátszóknak a bemutatkozásra.

Református elemi iskola
Teljes lehet a református felekezeti oktatás Marosvásárhelyen. Középiskola és óvoda már működik a városban, most elemi iskolát is indítana az egyház. Az intézménynek a volt leányiskola épülete ad otthont.

Székelyföld a Hungexpón
Székelyudvarhely is képviseltette magát a 36. Nemzetközi Idegenforgalmi kiállításon, Budapesten.  Több megyebeli, köztük számos udvarhelyi és környékbeli vendéglátó mellett a Székelyföldi Legendárium csapata is bemutatta az általuk kínált turisztikai programokat.

Centenáriumi megemlékezés
Tavasszal veszi kezdetét a Kultúrpalota építésének 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat Marosvásárhelyen. A centenáriumot kiállításokkal, szakmai előadásokkal és utcai rendezvényekkel ünneplik.

Terra Siculorum
Színvonalas zenei eseménynek lesz ismét házigazdája Székelyudvarhely. Egy hónap múlva kezdődik a hatodik „Terra Siculorum” Nemzetközi Klasszikusgitár-Fesztivál. A korábbi évekhez hasonlóan a rangos esemény részeként, az udvarhelyivel egy időben három másik székelyföldi városban is koncerteznek a tíz különböző országból érkező előadók. A gitárfesztiválon ugyanakkor mesterkurzusok és versenyek is zajlanak majd.

Megtestesült Kós-vasművek
Bemutatták Sepsiszentgyörgyön Kós Károly kevésbé ismert, kovácsoltvas terveit. A Székely Nemzeti Múzeum rendezvényén Nagy György kovácsmester művein keresztül ismertették Kós vasmunkáit.

Leonardo-gyűjtemény
Elkezdték a Leonardo da Vinci vázlatai alapján készült szerkezetek összeszerelését Marosvásárhelyen. A március 13-án nyíló kiállítás az olasz polihisztor leglátványosabb munkáit mutatja be.

Comments are closed.