Székelyföld Magazin 2013.04.17

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 17. ápr, 2013

A mai magazinban szó lesz a Székely ház programról, sajtkészítésről és a mese fontosságáról.

Kápolnát építenek Gyergyóban
A kéttornyú templom építésének századik évfordulóján újabb istenháza építésébe fognak Gergyóditróban. Újraépítik az 1930-as években épített, majd romossá vált szent Imre Kápolnát. A nagyközség felszegi részén épülő istenházának fehérvasárnap szentelte meg az alapkövét  Tamás József segédpüspök.

Tanfolyamzárás kóstolóval
Újabb csoport sajátította el a sajtkészítés fortélyait a Gyulafehérvári Caritas, gyergyószentmiklósi Vidékfejlesztési részlégénel. Az oktatás záróakkordjaként pedig visszahívták a korábbi tanoncokat is egy kis ismeret-frissítésre és sajtkóstolásra.

Modern székely ház
Hargita Megye Tanácsa negyedik éve nyújt támogatást faluképvédelmi tanulmányokra megyeszerte. A Modern Székely Ház programmal a megyei tanács azt szeretné, ha már az idei évtől komfortos, ugyanakkor tájba illő házak készülnének, akár a régiek felújításával.

A mese, mint érték
A mese, mint érték gyermekkorban- címmel rendezték pénteken a  gyergyószentmiklósi Városi Könytvárban azt, a felnőtteknek szóló előadást, mely a mese gyerekre gyakorolt hatását, a meseolvasás, a mesélés fontosságát, a gyerekkel töltött minőségi idő személyiségformáló hatását boncolgatja.

Aranysakál
Megjelent az aranysakál Udvarhelyszéken. A tájidegen faj jelenlétét mára már nemcsak nyomok, megfigyelések igazolják, több fénykép készült, illetve egy elgázolt példányt is dokumentáltak a szakemberek. A székelyudvarhelyi Nagyküküllő Vadásztársulat vadgazdái úgy vélik, a sakál székelyföldi megjelenése jelentős károkat okozhat a patás- illetve nyúlállományban.

Comments are closed.