Székelyföld Magazin 2013.04.24

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 26. ápr, 2013

A mai magazinban szó lesz az oktatásról, tavaszi sokadalomról és G. Fesztiválról .

Magyarul a felsőoktatásban
Magyarul szeretne tovább tanulni az érettségi előtt álló magyar diákok nagy része, amennyiben erre lenne lehetősége. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese szerint az egyetemen ugyanolyan fontos az anyanyelven való tanulás, mint az alsóbb osztályokban.

Pályabörze diákoknak
82 szakember tartott előadást szakmájáról a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános iskolában. A kétnapos pályabörze alatt a gyergyói medence végzős diákjai szerezhettek információkat a szakmákról, hogy könnyebben eldönthessék, mivel szeretnének foglalkozni, hol fognak továbbtanulni.

Előnyökkel jár a Sic Card
Közel negyven gyergyószentmiklósi diák igényelte eddig a Sic Card néven közismertté vált székelyföldi diákigazolványt. A kártya által több előnyre is szert tehetnek a székelyföldi diákok és egyetemisták.

Fafeldolgozói botrány
Vitát gerjesztett a Kovászna megyei Rétyre tervezett fafeldolgozó üzem. A Kovászna Megyei Tanács vezetősége támogatja, Korodi Attila képviselő és az Arbor szövetség elöljárói ellenzik a gyár megépítését.

Tavaszi sokadalom
Hagyományos és helyi termékeket, de akár állatokat is lehetett vásárolni szombaton a Tavaszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásár alkalmából Gyergyószentmiklóson. A piac környéke zsúfolt volt, sokan kilátogattak a rendezvényre.

Óvjuk a környezetet!
Több tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek össze a hétvégén Marosvásárhelyen. A kezdeményezők szerint a lakosság kezdi megérteni, hogy felelős a környezetéért.

G.Feszt: érdemes rákattanni!
Hatalmas érdeklődésnek örvend a péntek este megkezdődött G.Feszt. A Székelyudvarhelyen másodszorra megszervezett fesztivál eddig fergeteges koncerteket kínált, a hátralévő napokban viszont a zene mellett lesz irodalom, tánc és színház is. Az április 19-28 között zajló G.fesztet a G. Egyesület és az UIET rendezi.

Comments are closed.