Székelyföld Magazin 2013.05.22.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 23. máj, 2013

A mai magazinban szó lesz a csíksomlyói búcsúról, megismerkedünk Lénárt Ferenc világjáróval és beszámolunk arról is, hogy beindul a roncsprogram.

Zarándokok: hitükben megerősödve
Közel félezer székelyudvarhelyi zarándok indult útnak ma reggel, hogy a Közép-Kelet Európán átívelő Mária Út Hargitán átvezető szakaszán eljussanak az évszázadok óta sokakat vonzó kegyhelyre, Csíksomlyóra. A résztvevők a zarándoklatot lelki megtisztulásként élik meg, azt mondják: egész évre erőt merítenek ebből az útból.

Gyergyószentmiklóson járt „Léna”
Gyergyószentmiklósra látogatott Lénárt Ferenc, világjáró, aki legutóbbi hosszabb útja során Indiában járt, hogy Kőrösi Csoma Sándor sírját meglátogassa. A könyv- és filmbemutatóval egybekötött találkozón úti élményeiről számolt be.

Jótékonyság zenével
Jótékonysági koncertet szerveztek a hétvégén a szovátai Szent József Ház és Gyermekvédelmi Központban elhelyezett gyerekek javára. A központban több mint 120 gyereket nevelnek.

Gát a fakivágásoknak
Átkerült a szenátushoz Borbély László törvénytervezete, amely a jelenlegi környezetvédelmi törvényen szigorítana. Az RMDSZ-es képviselő a polgármesteri hivatalok számára kötelezővé tenné a megyei környezetvédelmi hatóságok bevonását, amennyiben fakivágásokat terveznek.

Nemes célokért úsztak
Tizennégy csapat ugrott vízbe az idei marosvásárhelyi Swimathonon. A csapatok különböző ügyeket támogatva igyekeztek minél többször átúszni a Víkend telep olimpiai medencéjét.

Botrány az orvosin
Tovább élesedik a konfliktushelyzet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román vezetése és magyar tagozata között. Ezúttal a felsőoktatási intézmény akkreditációs dossziéja körül alakult ki a botrány.

Beindul a roncsprogram
Május 23.-ig kell jelentkezniük azoknak a cégeknek, amelyek begyűjtőként részt szeretnének venni a 2013-as roncsautó-programban. A gyergyószentmiklósi Remat is csatlakozik a programhoz, és jövő hét végén derül ki, hogy a cég a régi autókért adhat-e majd ki értékjegyeket.

Turistákra várva
Felkészülve várja Kovászna város önkormányzata a közelgő turistaszezont. Városszerte sürgölődő kertészek, városi alkalmazottak igyekeznek szebbé tenni a település kinézetét. Az elmúlt hónapokban ugyanis elkerülték a várost a turisták.

Ízelítő a felvételiből
Képességfelmérésre, tanácsadásra, egy kis ízelítőre várják a diákokat a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az intézmény oktatói hetente tartanak felvételi felkészítőket a maturandusoknak.

Comments are closed.