Székelyföld Magazin 2013.05.29.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 30. máj, 2013

Csíki kerámiáról, szejkei fesztiválról és retró vonatozásról is szó lesz a mai magazinban.

Lófuttatás Székelyvéckén
Székelyvéckén rendezték meg hétvégén, az első Marosszéki lófuttatást. A nevezőknek egy nyolcszáz méteres pályán kellett bebizonyítaniuk saját ügyességüket és lovaik gyorsaságát.

Kelendő a csíki kerámia
Jánosi Csaba csíkszeredai vállalkozó bebizonyította, hogy a jó minőségű, hagyományos kézműves portéka ma is jó üzletnek számít. Kisüzeme 23 éves tevékenysége során mindvégig megőrizte az ősöktől örökölt motívumkincset, termékei iránt azonban mégsem csak a kézművesvásárokon érdeklődnek. A Csíki-medencében bányászott, kiváló minőségű és magas hőbírású agyagból égetett cserépedényekre, dísztárgyakra egyre több multinacionális cég is igényt tart.

Fiatalok Napja
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szervezte meg Gyergyószentmiklóson a Fiatalok Napját az Ifitéka, a Szinkron Csoport és a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt. A sok érdekes mozzanatot tartalmazó rendezvénysorozat sajnálatos módon beszorult a falak közé, ugyanis az időjárás nem kedvezett a szabadtéri programoknak. Ennek ellenére azok a fiatalok, akik részt vettek valamelyik előadáson, ismertetőn, játékon, nem csalódtak, hiszen rendkívül tartalmas és érdekes rendezvényeket tartalmazott a Fiatalok Napja.

Iskolakerülők
Növekedni kezdett a korai iskolaelhagyások száma. Míg a kétezres évek elején 18-ról 15 százalékra csökkent az iskolából kimaradók aránya, 2010-től ez 17 százalékra emelkedett.

Fedél alatt a fesztivál
A kedvezőtlen időjárás miatt a Művelődési Ház és környéke adott otthont a hétvégén a 47. Szejke népzene- és néptáncfesztivál különböző programjainak. A nagy múltú fesztivál így is érdeklődésnek örvendett, és egyetlen előre betervezett program sem maradt el az esős, hideg idő miatt.

Retró vonatozás
Idén is lehet vonatozni a kis iróniával Nyárádmenti expressznek nevezett gőzössel. Igaz, hogy csak egy 14 kilométeres szakaszon. A keskenyvágányú hegyi vasút sínjeit az 1900-as évek első évtizedében fektették le, a forgalom 1997-ben szűnt meg.

A Medve-tó születésnapja
Elkezdődtek a városnapok Szovátán. A Maros megyei fürdőváros a település szimbólumává vált Medve-tó születésnapján tartja a városnapokat.

Comments are closed.