Székelyföld Magazin 2013.06.05.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 05. jún, 2013

A mai magazinban szó lesz a Székely vágtáról, Petőfi segesvári szobráról és arról, hogy kínai harcművészek tartottak képzést csendőröknek Gyergyóban.

Petőfit ünnepelte Segesvár
Több évnyi várakozás után felavatták Segesváron Petőfi Sándor felújított mellszobrát. A forradalmár költő büsztje a róla elnevezett parkban kapott helyet.

Még kivárnak a MOGYE-n
Tanévzárásig nyitott a tárgyalásra a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozata. Ha a román vezetőség nem járul hozzá a magyar főtanszék megalakításához, ősztől tiltakozó akcióba kezdenek.

Vágtára készülnek
Mától lehet jelentkezni az immár harmadik alkalommal megrendezett Székely Vágtára. Az évről-évre népszerűbb lovas vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megyékből várják a lovasokat.

Megoldódik a gyergyószentmiklósi sürgősség helyzete
Nehéz helyzetben vannak a kórházak, köztük a gyergyószentmiklósi is. A municípiumi rangú, 4-es kategóriájú intézmény adóssága folyamatosan növekszik. Emellett több problémával is küzd az új vezetőség, legutóbb a sürgősség helyzetét sikerült pozitívan rendezni.

Cross Kápolna 2013
A Gyergyószentmiklósi Turisztikai Egyesület és a Művelődési Központ szervezésében, illetve Romfeld László támogatásával Cross Kápolna elnevezésű terepfutó versenyt szerveztek Gyergyószentmiklóson. Az eseményre a Családi sportnapok keretében első alkalommal került sor vasárnap délelőtt, de a szervezők elmondása szerint évente meg szeretnék rendezni a versenyt.

Kevés jegy jut Gyergyónak
Várhatóan jövő hét végén osztják az értékjegyeket a roncsautó program keretében, azonban első körben csak a jegyek mintegy 25 százalékát küldik szét a megyéknek. Emiatt legtöbb 10 jegy kerül Gyergyószentmiklósra.

Kínai harcművészek Gyergyószentmiklóson
Közel háromhetes harcművészeti kiképzésben részesültek a Gyergyószentmiklóson tanuló csendőri továbbképző tagjai. A kínai oktatók már 11 éve vesznek részt hasonló táborokban Romániában, azonban most először érkeztek Gyergyószentmiklósra, hogy az itteni csendőröket is betanítsák.

Kevesebben vallottak, mit tavaly
Idén kevesebben ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 2%-át, mint tavaly. A május végi határidőig a székelyudvarhelyi Közpénzügyi Hivatalhoz tartozók közül alig több mint 14900-an éltek a lehetőséggel. Az intézmény vezetője Dimén Hunor közölte: nemcsak az adófelajánlás terén teljesített gyengébben a térség, hanem a bevallásokat is kevesebben tették le időre.

Comments are closed.