Székelyföld Magazin 2013.06.12.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 12. jún, 2013

A mai Székelyföld Magazinban szó lesz arról, hogy kezdődik az érettségi, centenáriumi ünnepséget tartottak Gyergyóditróban és arról is, hogy pisztrángokat telepítettek a Nagyküküllőbe.

Elkezdődött az érettségi
Elkezdődött az érettségi hétfőn. A ballagási ünnepségeket követően, most a vizsgapadban bizonyíthatnak a végzős diákok. Az érettségire május 31-ig lehetett beiratkozni. Megyeszinten összesen 3037 végzős jelentkezett a vizsgasorozatra, de sokan vannak, akik megelégszenek a tizenkét osztályos tanulmányi bizonyítvánnyal.

Száz éves a Jézus Szent Szíve templom
Száz éve szentelték fel Székelyföld egyik legimpozánsabb tempolmát, a ditrói Jézus Szent Szíve templomot. Az évfordulóra megújult, megszépült templomban együtt ünnepeltek a helyiek vendégeikkel és messzire szakadt földijeikkel.

A régi templon után kutatnak
Gyergyószentmiklósi és külföldi régészek, egyetemisták dolgoznak a Szent Miklós plebániatemplom kertjében a régészeti ásatáson. A munkálatok ezen a héten kezdődtek el és várhatóan másfél hónapot tartanak, ezalatt a régi katolikus templomról szeretnének többet megtudni a kutatók.

Mint a hal a vízben…
Rekord mennyiségű sebes pisztráng ivadékot telepítettek a Nagyküküllőbe illetve a folyót tápláló hegyvidéki patakokba. A több mint 80 ezer ivadéknak ugyan mindössze 5-10 százaléka éri majd el az ivarérett kort, ám így is legalább 5 ezer őshonos pisztránggal lesz több jövőre a székelyföldi folyóban. A szakemberek szerint nélkülözhetetlenek a hasonló akciók a pisztrángpopuláció fennmaradásához.

Elhanyagolt szobrok
Hanyagul bánik szobraival Marosvásárhely. Az utóbbi évtizedekben a legtöbb köztéri alkotás minősége meggyengült.

Újjáélesztik a csuhéfonást
Újjáélesztenék a csuhéfonás hagyományát a Maros megyei Szentdemeteren. A háziipari tevékenységet évtizedeken át űzték a faluban, ám az utóbbi években egyre inkább feledésbe merült.

Gyermeknapi Versmondók találkozója
A gyermeknapi rendezvényekhez kapcsolódóan került sor idén már 15-ik alkalommal a versmondók találkozójára június 5-én. A szervezők most is kisiskolás és óvodás gyerekek jelentkezését várták, idén Kercsó Attila verseiből szavaltak a gyerekek.

Comments are closed.