Székelyföld Magazin 2013.06.19.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 19. jún, 2013

A mai magazinban szó lesz Verespatakról, a megalakult Erdélyi Magyarörmény Szövetségről és arról is, hogy gyergyói hokis játszott Kanadában.

Védelem alatt Verespatak
Felkerült Verespatak a hét legveszélyeztetettebb európai műemlék közé. Ajánlás szerint listán szereplő emlékhelyeket az érintett hatóságok szigorú védelem alá kell vegyék és szükség esetén fel kell újítaniuk azokat.

A munka öröme
Füvet nyírnak, virágot locsolnak, élősövényt gondoznak, kertet, parkot takarítanak. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete olyan munkákra köt szerződéseket önkormányzatokkal, melyet a mozgásukban korlátozott, vagy szellemileg sérült emberek el tudnak végezni és benne örömüket lelik.

Megalakult az Erdélyi Magyarörmény Szövetség
Világosító Szent Gergely ünnepén jelentették be, megalakult az Erdélyi Magyarörmény Szövetség. Az ünnepre elhozták a gyergyószentmiklósi  örmény-katolikus templomba a Szent Korona másolatát is.

Székelyföldi divat
Csipke, szatén, tüll, organza, selyem. Gyöngy és hímzés. És a menyasszony elképzelése alapján készülő alkotás teszi különlegessé két fiatal csíkszeredai divattervező ruháit. Akik néhány év alatt elmondhatják: divatot diktálnak a székelyföldi városban.

Hagyományos kemencekészítést tanítanak
Újabb képzéssel bővült a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés tanfolyamsorozata, ezúttal a kemence készítés technikáját sajátíthatták el a résztvevők.

Vigyázat, gomba!
Sokan elővették gombászó kosarukat és nekiláttak a keresgélésnek. A tapasztaltabbak szerint azonban az esőzések után még egy kis napos időre is szükség van, ahhoz hogy igazán elszaporodjanak a gombák.

Gyergyói hokis kanadai jégen
Az elmúlt hétvégén ért haza Csata Sebestyén az ISK Gyergyószentmiklós csapat játékosa Kanadából, ahol egy korábbi válogatót követően, cseh színekben játszhatott Kanadában. A gyergyói hokitörténelemben még nem volt arra példa, hogy egy itteni fiatalt beválogassanak a cseh jégkorongakadémiára.

Comments are closed.