Székelyföld Magazin 2013.07.03.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 04. júl, 2013

A mai magazinunk témái: korszerűtlen szeméttelepek, hálapénz, a borvíz ünnepe Csernátonban, huszártábor Gyergyószentmiklóson, Csűrszínház népdalokkal, kelendő a gomba, Modern technológia a gyergyói tűzoltóknak.

Korszerűtlen szeméttelepek
Románia uniós csatlakozásakor vállalta, hogy néhány éven belül felszámolja az ország összes korszerűtlen szeméttelepét. A legtöbb hulladéktározót bezárták ugyan, ám a felszámolás azóta is várat magára. Az évtizedek óta felhalmozódott szemét pedig továbbra is ott áll elföldeletlenül.

Hálapénzt adnak
Korrupció vagy sem az orvosoknak adott hálapénz? A Közigazgatási és Politikatudományi Intézet felmérése szerint a főváros lakóinak többsége természetesnek tartja ezt. Megnéztük, hogyan viszonyulnak ehhez Marosvásárhelyen.

A borvíz ünnepe
A mikóújfalusi borvíz nyerte el a Tündérek bora címet a hetedik alkalommal megszervezett Aquarius fesztiválon. A vándorrendezvénynek ebben az évben a háromszéki Csernáton adott otthont.

Huszártábor
Huszártábort szervezett a gyergyószentmiklósi Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület. A rendezvényen helyi és idegenből érkezett huszárok kaptak gyakorlati kiképzést.

Csűrszínház népdalokkal
A Maros megyei Mikháza településen rendezték meg a hétvégén a Széllyes Sándor népdalvetélkedő döntőjét. A megmérettetésen 16 versenyző vett részt.

Kelendő a gomba
A rengeteg csapadék miatt idén a megszokottnál korábban találkozhattunk gombát árusítókkal. Úton-útfélen kalapost kínálnak, a felszegi gombabegyűjtőnél pedig naponta több tíz kilónyit vesznek át az erdőt járóktól. Az ár pedig szinte naponta változik.

Modern technológia, hatékonyabb beavatkozások
Bővült a gyergyószentmiklósi tűzoltóalakulat kocsiparkállománya és a felszerelés is. A Regionális Operációs Program keretében kapott, a legmodernebb technikával és felszereltséggel működő célgép alkalmas egyaránt a nehézkes terepen történő erdőtüzek oltásához, különböző tűzesetek megfékezésére. Ugyanakkor a felszerelés emberi élet mentésére is használható, kútba esett személy felhozására is kiválóan megfelel.

Comments are closed.