Székelyföld Magazin 2013.07.10.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 11. júl, 2013

A mai magazinban beszámolunk az érettségi eredményekről, diákmunkáról, nyári egyetemről és szó lesz a  Márton Áron zarándoklatról is.

Érettebb érettségizők
Érettebbnek bizonyultak idén a maturandusok, mint két évvel ezelőtt. Maros, Hargita és Kovászna megye azonban még így is az országos átlag alatt teljesített. Kolozs megye azonban messze túlszárnyalta azt.

Sikeres érettségi
Az idén június-július között zajló érettségin Hargita megye szinten a vizsgázók 42,49 százaléka ért el átmenő jegyet. Az átmenési arány 62,32%-os azon diákok körében, akik idén fejezték be középiskolai tanulmányaikat. A legrosszabbul Ilfov megyében, a legsikeresebben Brăila megyében vizsgáztak a diákok. Gyergyószentmiklóson pedig a vártnál jobb eredmények születtek.

Nyári táborozás
Szinte egész nyáron változatos programokat tart Gyergyószentmiklóson a Pro Terra Alapítvány a Tanulók Házában. A táborszerű foglalkozásokon 6-14 korosztályos gyerekek vehetnek részt. Az első tábor már javában zajlik, a többire még lehet jelentkezni.

Ima a mártír püspökért
Első alkalommal szervezték meg Erdélyben a Márton Áron zarándoklatot. A résztvevők felkeresték a mártír püspök életének főbb állomásait.

Diákmunka vakációban
Idénymunka vállalására bíztatja az állam a hazai fiatalokat. Ezért idén nyáron is támogatják azokat a cégeket, akik diákokat alkalmaznak a vakáció idejére.

Erdélyi nyári egyetem
Július 1 és 15. között, immár kilencedik alkalommal zajlik a Technikatörténeti Alkotótábor Kolozsváron.  Ennek keretében felmérik és dokumentálják Kolozsvár védett műemléképületeit.

Vigyázat, kullancsok!
Sokkal több a kullancs idén, mint tavaly. Bár a kullancsszezon a késő tavaszi, kora nyári hónapokban tombol igazán, tekintettel az eddigi nedves, enyhe időjárásra, most is igen gyakori a bőrbe akaszkodó élősködő. A szakemberek azt mondják: otthon is meg lehet szabadulni az élősködőtől, de a helyes eltávolításra nagyon kell ügyelni.

Comments are closed.