Székelyföld Magazin 2013.07.24.

Közzétette: . Kategória: Műsorok, Székelyföld Magazin. Dátum: 26. júl, 2013

Szeretetkonyha, kapu avatás, érettségi után- többek között ezekkel a témákkal várjuk Önöket a mai Székelyföld magazinban.

Szeretetkonyha. Sokan igénylik.
16 éve működik a gyergyószentmiklósi Szeretetkonyha. Az elmúlt években számos rászorulónak biztosítottak napi meleg ételt, jelenleg 120 személy étkezik a Korona épületében lévő konyha jóvoltából. Ez a létszám a tapasztalatok szerint ősszel 170-175-re gyarapszik.

Élet Teleki kastélyában
Harmadik alkalommal szerveztek kastélynapot hétvégén Gernyeszegen. A barokk építésű Teleki-kastélyban ezen a napon idős és fiatal egyaránt megtalálta a kedvére valót.

Megújuló templom
Felújítás alatt áll a Szent Miklós templom. Az épület külső része 80 százalékban már le van festve és 2-3 héten belül befejeződik a külső falak tatarozása. A felújítást ősszel folytatják a templom belső részében és a régészeti feltárásokra is ugyanekkor térnek vissza.

Egyek vagyunk
Az összetartozás és a megmaradás szimbólumaként székely kaput avattak vasárnap Lőrincfalva nyugati bejáratánál.

Érettségi után, szabadon…
Az iskola befejezésétől számítva 60 nap áll a fiatalok rendelkezésére, hogy jelentkezzenek a helyi munkaerő elhelyező ügynökségnél, hogy nyilvántartásba vegyék őket. Az iktatott frissen végzettek, fél éven keresztül munkanélküli segélyben is részesülnek.

Értékes erdei gyümölcsök
Az állami Erdészeti Hivatal idén 110 tonna málna és 10 tonna áfonya betakarítására adott ki engedélyt. A bogyós gyümölcsöket csomagolják, majd a begyüjtőktől szerződések alapján az Európai Unió több országába szállítva értékesítik.

Ropják a táncot
Tizenötödszörre nyitotta meg kapuit a Marosszéki Népzene- és Néptánctábor Jobbágytelkén. Idén 180 résztvevő igyekszik elsajátítani a nyárádmenti táncokat, népzenét és népdalokat.

Feedvance: az udvarhelyi fejlesztésű hírolvasó
A Google Reader megszűnése hívta életre azt az új szolgáltatást, amit ezúttal nem az órisácég mérnökei alkottak meg. Két székelyudvarhelyi informatikus által megálmodott Feedvance nevű hírolvasó program már több, mint 400 felhasználóval rendelkezik.

Comments are closed.