Támogatások a Caritasnak

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 26. júl, 2013

Régi-új támogatások a megyei tanács részéről

Támogatói szerződéseket írt alá Hargita Megye Tanácsával a Gyulafehérvári Caritas a 2013-as évre. Idén a Hargita megyében működő tizenkét programból hat Caritas-program támogatásában vesz részt a megyei tanács.

A támogatások összértéke 486 950 lej, ebből a legnagyobb részt, 380 000 lejt a Caritas otthoni gondozói szolgálata kapja, továbbá 37 250 lejt a családsegítő szolgálat vidéki programjaira, 35 300 lejt a falugondnoki szolgálatra, 20 900 lejt a fogyatékkal élők programjaira, 10 000 lejt a Mozgáskompetencia-fejlesztő Központban használhat fel a szervezet, valamint a korai fejlesztő központok 3500 lej támogatásban részesülnek.
Elekes Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője a július 25-i csíkszeredai sajtótájékoztatón ismertette: idéntől az összes szociális program az általa vezetett alintézmény hatáskörébe kerül a megyei tanács programigazgatóságától.

A Caritas otthoni beteggondozási programjáról Péter György szociomedikális igazgató beszélt, aki elmondta, Hargita megyében két települést – Gyergyóholló és Bélbor – leszámítva mindenhol működik otthoni beteggondozói szolgálat, ugyanakkor az említett településekre is kérésre bármikor kiszállnak. A megyében egyébként 140-en dolgoznak ezen a területen, akik munkáját nagyrészt a helyi és a megyei önkormányzat által folyósított támogatásokból fedezik, míg a külföldről kapott összegeket fejlesztésre használják fel.

Vargyas-Moni Gabriella, a családsegítő szolgálat koordinátora a gyerekeknek szóló táborokról, fiataloknak és időseknek szervezett kirándulásokról, valamint a családoknak szóló programokról beszélt. Mindegyik program célja egész napos foglalkozásokkal, minőségi tevékenységekkel közösségi élményt nyújtani a résztvevőknek.
Demeter Zsuzsa, a fogyatékkal élők programjainak koordinátora az idei homoródfürdői Őrangyal Táborról számolt be a jelenlévőknek.
A falugondnoksági program működéséről Bányász József, a Caritas vidékfejlesztéssel foglalkozó munkatársa beszélt. Kiemelte az önkormányzatokkal való együttműködés fontosságát.

Hargita Megye Tanácsa 12-ik éve támogatja a Gyulafehérvári Caritast, elsőként az otthoni gondozói szolgálat törekvését támogatta, hogy az idős beteg emberek megfelelő egészségügyi és szociális ellátásban részesülhessenek saját otthonukban. Ehhez a tevékenységhez szorosan kapcsolódik a családsegítő szolgálatok tevékenysége, valamint a falugondnoki szolgálat kilenc elszigetelt településen, amelyek jelenléte létszükségletté vált a vidéken. Több éve már, hogy a Caritas-programokban részt vevő fogyatékkal élő fiatalok nyári táboroztatásához is hozzájárul a megyei tanács. Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen működnek a Kinaesthetics mozgáskompetencia-fejlesztő központjaink, ahol szintén támogatásban részesülnek a programokra járó idősek. A korai fejlesztő központok nyári programjait vidéki településeken népszerűsíthetik a megítélt támogatásokból.

Comments are closed.