A fából való építkezés témájával tartottak találkozót Csíkszeredában. A regionális ökoépítészet felé vezető úton címmel tartott előadást Köllő Miklós műépítész november 20-án, a csíkszeredai megyeházán. A fából való építkezésről szóló rendezvényt Hargita Megye Tanácsa Székelyföldi Akadémia programja és Robinwood Plus projektje keretében szervezték meg. Jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Korodi Attila képviselő és Tánczos Barna szenátor is. Borboly Csaba köszöntőjében elmondta, az általa vezetett intézmény fórumsorozatán folyamatosan arra keresik a választ, hogyan lehet hatékonyabban hasznosítani értékeinket, fenntartható módon. Utalva arra, hogy Hargita Megye Tanácsa a fából tervezett középületek építését támogatja, az elöljáró arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóságra is kell gondolni az építkezéseknél.

Köllő Miklós szerint vidékünkön rengeteg régi házat lehetne „továbbgondolni” újak építése helyett. A romániai építészet másodvonalában eléggé markánsan megjelenik Székelyföld, de igazából nincs együttműködés az építészek és a kivitelezők között. A műépítész úgy látja, egy építészeti kutatóközpontot kellene létesíteni, akár egy klaszter megalakítása révén, amely véleményezné a terveket, és a problémákra megoldást javasolna. Emellett népfőiskolai képzések szükségesek a szemléletváltáshoz, vélte a szakember.

A szakember a passzív házakat is megemlítette, kifejtve, hogy egy felújított régi hajlék is lehet annyira „zöld”, mint a méregdrágán felépített ökoház. Ráadásul egy régi lakásnál helyi munkaerőt foglalkoztathatunk, olcsóbban, helyi anyaggal dolgozva, így helyben marad a pénz, nem kell más régióból hívott szakértőnek kifizetni jóval többet.

A műépítész kitért a köztérrendezésre is, ezen belül pedig arra, hogy a lakosság úgymond hátat fordított a patakoknak, holott azokban is számos lehetőség rejlik. Az előadást kötetlen beszélgetés követte Molnár Gábor, a Robinwood Plus projekt menedzsere moderálásával, amelyen a Köllő Miklós által felvetett problémákat járták körül az építészszakma jelen lévő képviselői, polgármesterek, vállalkozók. A hozzászólásokban elhangzott, hogy a szakma hangsúlyozottabb jelenlétére, valamint a szabványrendszer megváltoztatására van szükség. Megfogalmazódott annak az igénye, hogy még szervezzenek ilyen találkozókat, de a faházgyártókkal konkrét példákat megtárgyalva. Hargita Megye Tanácsa Székelyföldi Akadémia előadás-sorozata a vidék értelmiségének szól, a megye községeiben szokták megrendezni.

Felirat: www.robinwoodplus.eu, http://szekelyfoldiakademia.ro/, http://biztosjovo.hargitamegye.ro/

 

Comments are closed.