Virágzó turizmus Párizs és hegyek nélkül

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 17. okt, 2013

A franciaországi Vienne megye idegenforgalmának fellendítéséről tartottak előadást az onnan érkezett vendégek október 16-án a csíkszeredai megyeházán, a Hargita Megye Tanácsa által szervezett nemzetközi turisztikai konferencián. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, aki idén tavasszal tapasztalatcsere céljával ellátogatott a francia partnerekhez, felvezetőjében hangsúlyozta, hogy az ottani jó példából mindent nem lehet és nem is kell egy az egyben lemásolni, de sokat tanulhatunk tőlük.

Elsőként Korodi Szabolcs építész tartott előadást. Bemutatta a Hargita Megye Tanácsa megrendelésére elkészített Hargita-hegységi övezeti rendezési tervet, amely a több közigazgatási területen elhelyezkedő települések – Szentimrei Büdös, Hargitafürdő, Madarasi Hargita, Homoródfürdő – egységes turisztikai fejlesztését célozza.

A terv másfél éves konzultáció után készült el, és az említett térségben négy évszakos idegenforgalmat szeretnének megvalósítani, az erdő- és vadgazdálkodás összehangolásával, sajátos arculattal, különféle turisztikai igények kielégítésével, összefüggő rendszerek kiépítésével. Ennek egyik lényeges eleme lenne a sportturizmus fellendítése, amihez 50–60 kilométeres sípályát kell kialakítani több szakaszban, a következő tíz–húsz évben.

A Vienne megyeiek részéről Dominique Reant, a Vienne megyei turisztikai ügynökség elnöke és Hughues Lallemand, az ügynökség igazgatója volt jelen. Dominique Reant rövid felszólalásában az összefogás szükségességét hangsúlyozta, amit esetükben eredményesnek bizonyult, hiszen szinte a nulláról indultak, és virágzó idegenforgalmi ágazatot fejlesztettek, ami nem sikerült volna az érintett szereplők együttműködése, folyamatos, kitartó munkája nélkül.

Amint azt Hughues Lallemand igazgató részletes előadásában ismertette, Vienne megye Franciaország közepén található, amelyen korábban csak átutaztak a turisták ismertebb turisztikai célpontok felé. Nem volt hírneves vidék, ezért „kitaláltak” turisztikai vonzerőket. A megyei tanács kezdeményezésére, a megye helyi közösségeivel együttműködve megalkották a Futuroscope programot, amely turisztikai robbanást idézett elő a térségben, általa évi 1,7 millió látogatót vonzanak, összesen viszont évente 4,7 millióan látogatnak a megyébe, és több mint tízezer állandó alkalmazott dolgozik az ágazatban. Hargita megye kapcsán azt észrevételezte, hogy egységes kommunikáció szükséges, a szereplőknek össze kell fogniuk, és ehhez kapcsolódóan fejleszteni kell a weboldalakat. Csodálatos vidék a Hargita megyei, de ez nem elég, mondta Lallemand: a szálloda- és panzió-, illetve vendéglőtulajdonosok, sportpálya- és kalandpark-működtetők közti összefogásra van szükség.

Borboly Csaba ehhez hozzáfűzte, hogy Vienne megyében a fent említett összefogás tanúja volt, és nálunk is erre lenne szükség. A franciaországi mintát követve a Hargita megyei szállásadóknak is tudniuk kellene egymás foglalásairól, hogy helyhiány esetén átirányíthassák a vendéget, akit ezzel a rendszerrel nem engednének ki a megyéből – ez kellene legyen a közös cél, hogy a látogatók minél több pénzt hagyjanak nálunk, összegzett a megyeelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a francia partnerekkel tovább fejlesztik kapcsolataikat, és virágzó együttműködés alakul ki Hargita és Vienne megye között.

Comments are closed.