A szárhegyiek magukénak érzik a Lázár-kastélyt

Közzétette: . Kategória: Műsorok. Dátum: 20. jan, 2014

Ideiglenesen kiköltözött a gyergyószárhegyi Lázár-kastályból a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ. A közel kétezer műtárgyat — festményt és szobrot — a központ vendégházába szállították át, az intézmény is ide tette át székhelyét.

A kastély bezárása hatalmas visszaesést jelentene a térség turisztikai életében. A megoldás, a párbeszéd érdekében Hargita Megye Tanácsa fórumot hívott össze, melyre minden gyergyószárhegyi meghívást kapott. Nagy érdeklődés övezte a január 18-án megtartott falufórumot a gyergyószárhegyi kultúrotthon nagytermében, ahol a Lázár-kastély jogi helyzetéről Gábor László polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, továbbá jelen volt Zöld Lajos, a kastély újjáépítését megszervező korábbi táborvezető is. A szárhegyi Lázár-kastély meghatározó a térség kultúrája, turizmusa szempontjából, magukénak érzik a szárhegyiek, hiszen sokan közülük önkéntesként dolgoztak annak feljavításán.

Borboly Csaba megyeelnök bízik abban, hogy közös gondolkodással sikerül megoldani a kialakult állapotot.

A Szárhegyen élő Vormair István, aki kastély 2/24 része felett rendelkezik, volt az első, aki felajánlotta a kastély ingyenes használatba vételét, ő azt nehezményezte, hogy nem történtek meg a kért felújítások, a tetőzet feljavítása, csatornajavítás, és jogi útra terelte az ügyet.

A munkálatok késésének fő oka, hogy a Berczely-ág nem hajlandó aláírni az ingyenes használati szerződést, viszont nem lehet tisztázatlan tulajdonú ingatlanra közpénzt fordítani. Mint ismeretes három család örököse a Lázár-kastálynak. A Budapesten élő báró Lipthay Antal úr, a kastély többségi tulajdonosa levélben jelezte, hogy a 13/24 részt átadják a megyei tanácsnak használatba. A fő gond jelen pillanatban az, hogy a három tulajdonosi ág között nincs letisztázva melyik rész kié, továbbá a gondot a Dél-Amerikában élő Berczely család, amely a kastély 9/24 részét birtokolja, és a Lipthay család közötti egyet nem értés okozza, ennek feloldása jelentősen megkönnyítené, hogy a megyei tanács használatba vegye a kastélyt. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a megyei tanács alintézményeként működő Kulturális és Művészeti Központ vissza tud majd költözni a kastélyba és folytatni tudja ottani tevékenységét. Annál is inkább, mert a nemzetközi hírnévvel rendelkező művészeti táborokban felgyűlt felbecsülhetetlen értékű alkotások a kastély területén készültek az elmúlt 40 évben, és a tárlat anyagának méltó helye is a Lázár-kastély falai között van.
A falufórumon felolvasták Zöld Lajosnak a falugyűléshez írt levelét, aki a kastély restaurálását, újjáépítését és megmentését kezdeményezte, majd maga mellé állította az egész falut és még sokakat. — Ha itt mindenki vesz egy cserepet, akkor Vormair úr elvárásait meg tudjuk oldani. Reméljük, a tulajdonosok mind egyetértenek abban, hogy magánszemélyként bemehetünk és a cserepeket a helyükre tehetjük — vetette fel a kaláka lehetőségét Borboly Csaba, és a hozzászólók támogatták e kezdeményezését. Több helybéli, aki gyerekként már kalákázott Zöld Lajos irányítása alatt, hangot adott azon véleményének, hogy nem szabad az általuk, szüleik és nagyszüleik által fáradságos munkával, majd az ezredfordulótól a Hargita Megye Tanácsa munkája által megteremtett és megőrzött értékeket veszni hagyni.
A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről készített jelentést Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, amely tanulmányozható honlapjukon (http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/). A téma iránt érdeklődők további hasznos információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán:http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Comments are closed.