Döntött a testület: folytatódik a kalákakezdeményezés

Közzétette: . Kategória: Friss hírek. Dátum: 27. jan, 2014

Mintegy tizenhat és félmillió lejt osztott le a településeknek Hargita Megye Tanácsa január 25-én, az agyagfalvi kultúrotthonban tartott rendkívüli ülésén. Az összeg a Hargita megyei adófizetők által befizetett általános forgalmi adóból és személyi jövedelemadóból származik.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülés elején köszöntötte a meghívást elfogadó környékbeli polgármestereket és helyi tanácsosokat, Antal István térségi parlamenti képviselőt, valamint a házigazdákat. A megyeelnök ismertette: a megyei tanács azért tűzte minél hamarabb a napirendjére a forrásvisszaosztást, hogy a helyi önkormányzatok is időben meghozhassák saját költségvetésükre vonatkozó döntéseiket.
A megyei önkormányzat rendkívüli ülésének kezdetén a házigazda Farkas Mózes, Bögöz község polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy számukra nagy megtiszteltetést jelent, hogy az ülés helyszínéül Agyagfalvát választotta a megyei tanács.

Bögöz polgármesterét követően Fosztó József agyagfalvi református lelkipásztor is üdvözölte a megyei tanácsosokat.
A megyeelnök ismertette, hogy a megyei tanács keretében erre a célra létrehozott munkacsoport döntés-előkészítés közben pályázati rendszert dolgozott ki az önkormányzatok számára az elmúlt hetekben. Borboly Csaba emlékeztetett, hogy az ősz folyamán többször is felmerült, a kalákakezdeményezést folytatni kell. Éppen ezért a pályázatok egy részét vidéki kultúrotthonok és iskolák kalákában történő felújítására vonatkozó kérelmek képezték. A közösségi kaláka folytatására megközelítőleg hárommillió lej szerepelt az elfogadott leosztástervezetben. A helyi önkormányzatok számára megszavazott összegek között prioritást élveztek a befejezhető projektek, a jelentős beruházások elkezdése és az uniós pályázatok önrésze.

– Jó hír, hogy a településeknek leosztandó pénzösszegek mellett a testület már év elején újabb nyertes európai uniós pályázatokról is dönthetett. Két olyan e-kormányzási pályázatot nyert meg a megyei tanács, amelyek értéke másfél-másfél millió euró, és mindkettőben 15-15 helyi önkormányzat részesül. Az elmúlt ősszel egyébként volt még egy hasonló nyertes pályázat. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a megye helyi önkormányzatainak kétharmada ezen megnyert pályázatok révén akkora összeghez jut, mint a mostani leosztáskor – összegezett a megyeelnök a rendkívüli tanácsülés végén.

Comments are closed.