Látogató 2014.02.14

Közzétette: . Kategória: Látogató. Dátum: 14. febr, 2014

Székelyudvarhely (románul Odorheiu Secuiesc, latinul Areopolis, németül Oderhellen, szászul Odderhällen) megyei jogú város Romániában, Hargita megyében. Az Udvarhelyi­medence gazdasági és művelődési központja. Hargita megye második legnépesebb városa. Csíkszeredától 52, Marosvásárhelytől 100, Kolozsvártól 200, Brassótól 100 km­re fekszik.

Először az 1333. évi pápai tizedjegyzék említi Uduorhel néven, de a helység már korábban is létezett. Neve arra utal, hogy e helyen tartotta udvarát a székelyek ispánja. Székelyföld hagyományos központja, a székely székek bíróságai előtt hozott ítéletek ellen, ide fellebbezhettek. A településnek az Árpád­korban valószínűleg Telegd volt a neve. 1357-­benNagy Lajos király vezetésével itt ülésezett az első Székely Nemzetgyűlés, mely egyrészt a székelyek, másrészt Erdély több várának jogi vonatkozásait tisztázta.

Székelyudvarhelyt valószínűleg Zsigmond király emelte városi rangra, aki ugyancsak járt a településen, mikor István erdélyi vajdával gyűlt meg a baja, de az erdélyi fejedelmek is megadtak minden kiváltságot a városnak.

Történelmi régió: Székelyföld

Fejlesztési régió: Közép­romániai fejlesztési régió

Rang: megyei jogú város

Beosztott falvak: Székelybetlenfalva, Kadicsfalva, Szombatfalva

 

Comments are closed.