Székelyföld magazin 2014 11 12

Közzétette: . Kategória: Székelyföld Magazin. Dátum: 12. nov, 2014

Világrekordot döntött Székelyudvarhely, Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel és Sepsiszentgyörggyel közösen. 250 önkéntes közreműködésével 2960 kilogramm töltött káposztát főztek egy edényben, ezzel bekerültek Guiness-világrekordok könyvébe.

A megyei tanács támogatásával megnyílhatna a parajdi élményfürdő-komplexum. Több mint 600 ezer lejre van még szükség ahhoz, hogy megnyílhasson a parajdi élményfürdő-gyógykezelő komplexum, ehhez kérte Hargita Megye Tanácsa támogatását a helyi önkormányzat.

Aki Szejkefürdőn valaha felkereste a legnagyobb székely, azaz Orbán Balázs sírhelyét, az megtekinthette a Székelykapu Múzeumot is, melyet a hetvenes években létesítettek. A 15 díszesen faragott kapu, valamint a sír és környéke jelenleg a Haáz Rezső Múzeum fennhatósága alá tartozik, így ők gondozzák és takarítják a helyszínt.

 

Lakossági bejelentés alapján azonosított újabb szemétlerakót a gyergyószentmiklósi helyi rendőrség. A kupacban levő iratok alapján azonosították a hulladék gazdáját. Most első alkalommal büntetést is kiróttak, ezután nem bánnak kesztyűs kézzel a szemetelőkkel.

Újfent a nyitottság és az erdélyi kultúra melletti elkötelezettsége mellett tette le a garast a Nőileg. Az erdélyi magyar női magazin novemberi lapszámának címlapján Sándor Csaba, a balánbányai Ördögborda gyermeknéptáncegyüttes vezetője van, vele készült a portréinterjú is. A hazai táncházkultúra emblematikus alakját sokan a Duna TV Fölszállott a páva című műsorából is ismerhetik.

Comments are closed.