Emléklapokat kapnak a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitásiós központ  táborzáró rendezvényén a gyermekek. A központba nullától hat éves korig fogadnak be átlagostól eltérően fejlődő gyermekeket, akik különböző gyógypedagógiai, mozgásfejlesztő és egyéb terápiás szolgáltatásokon vesznek részt. Ennek célja a gyermekek képességeinek maximális kifejlesztése, életkörülményeinek javítása. A 6 évesnél nagyobb gyerekek fejlesztése esetében a központ tanácsadással is szolgál a társadalmi beilleszkedés, iskolaválasztás terén.

Kovács Lehel Töhötöm, pszichológus, Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ – első kérdés

A központba heti egy alkalommal várják pszichológiai felmérésre  az újonnan jötteket. A gyermekkel történő spontán játékszituáció alapján mérik fel a gyermek fejlődési szintjét, majd  a mozgásfejlettségét. Szükség szerint orvosi, neurológiai és  pszichiátriai vizsgálatot is végeznek. A vizsgálati eredmények alapján kezelést, illetve fejlesztést javasolnak a gyerekek számára.

Kovács Lehel Töhötöm, pszichológus, Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ – második kérdés

A központba a tanév rendjéhez igazodva, előre megbeszélt órarend alapján járnak a gyermekek különböző foglalkozásokra Hargita megye bármely pontjáról.

Benchea Judit, szülő első két kérdés

Évente több alkalommal tábort is szerveznek ahol lovasterápián, hidroterápián is részt vehetnek a gyermekek.

Balázs Kinga, közgazdász, Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ

Andries Nikolett, résztvevő 00.08-00.22

A központ működéséhez szükséges hátteret a Prosperitas Vitae Egyesület biztosítja. Ahogy a szervezet magáról vallja: A Prosperitas Vitae Egyesületet 2010 szeptemberében, a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ társ-, illetve segítő szervezeteként  hoztákk létre, elsősorban a gyógypedagógus szakemberek alkalmazási  körülményeinek megteremtése végett.

Balázs Kinga, közgazdász, Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ

Vannak gyerekek, akiknek fejlődéséhez nem elég, ha jó szülők vagyunk és körülvesszük őket szeretetünkkel, gondoskodásunkkal. Ahhoz, hogy egy ilyen  gyermek képességeit a legjobban kibontakoztathassa, hogy felzárkózhasson kortársaihoz, hatékony  segítségre szorul.- vallják a központ munkatársai. A segítség, a szakember segítsége pedig mindig eredményes, mindig látványos a gyermek fejlődése szempontjából.

Benchea Judit, szülő  – utolsó kérdés

Kovács Lehel Töhötöm, pszichológus, Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ

A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ munkatársai komplex diagnosztikus vizsgálatra, állapot- és mozgásvizsgáló tesztre, neuro- és szenzomotoros vizsgálatokat tartalmazó tesztre, valamint autizmus felmérésére várják a rászoluló gyermekeket. Bővebb információk a képernyőn látható telefonszámokon, valamint a korai.ro weboldalon találhatók.

 

(Tel: 0266-332100; 0732-500793)

 

Comments are closed.